Norsk Ved, Jegermovegen 1, 3570 ÅL, Tlf 32 08 63 55 - faks 32 08 63 40
Kjøp rå ved, nå!
I disse dager går vedmaskinene for fullt rundt om i landet. Og mange tilbyr hengerlass med rå ved. Det gir billigere ved enn å kjøpe ferdig tørket ved til høsten. Og så kan hele familien gå sammen om å lage fine vedlag.
Akkurat i disse dager er det nok ikke så mange som tenker på vinter. Men vær sikker, den kommer nok utover i november/desember også i år.
En del forbrukere har som tradisjon å kjøpe rå ved i disse dager. Den leveres ofte som løsved direkte fra henger og prises billigere enn ved levering av tørr ved. Så er det bare å gå i gang med stablingen. En trivelig aktivitet som hele familien kan være med på. Noen har  også anskaffet et stablestativ for fylling av ved i småsekker. Da kan man fylle veden i sekker på eksempelvis 30, 40 eller 60 liter avhengig av hvor mye man ønsker/klarer å løfte. For rå ved er tungt! En 60 liters sekk med rå ved kan veie helt opp mot 40 kg!
Det er mye enklere å legge opp vedsekkene i stabel enn å lage vedlag med 30 cm vedkubber. Krysslegger du annenhvert lag av småsekker får du svært stabile lag. Til høsten er det bare å legge sekkene i ei trillebår og få dem inn kjeller eller vedbod. Kanskje vil du også skal ha en del sekker på hytta. Da er småsekker helt perfekt.
 
Velger du å lage stabel av vedkubbene, så ikke lag den  for høg.
For vedkubbene tørker først opp i den enden som vender mot sola. Her kan da kubbene krympe med opp til 10 % av volumet i tørkeprosessen. Resultatet er at vedstabelen heller mer og mer i retning av sola. Hvis stabelen er i høgeste laget, opp mot 1-2 meter, så kan vedlaget lett rase ut. En måte å forhindre dette på er å feste planker el. på solsiden slik at stabelen holdes på plass.
Husk også å få stabelen godt opp fra bakken slik at du får mye luft under. Paller egner seg svært godt som underlag.
Dessuten, vær ikke fullstendig "systematiker" når du legger opp vedlag, legg ikke kubbene eller vedsekkene for tett. Det er svært gunstig at laget har god gjennomluftning. Fra gammelt av het det at et vedlag skal legges opp slik at  "ei katte kan hoppe gjennnom laget".
 
Uansett om du velger småsekker eller legger opp hver kubbe, så kan du utover våren og forsommeren nyte synet og duften av tørkende ved.
Dessuten, du har sikret deg klimavennlig bioenergi til vinteren og har da beredskapslager både for varme og matlaging hvis strømmen skulle bli brutt. 
 
 
Innlogging medlemssider
Brukernavn
Passord