Norsk Ved, Jegermovegen 1, 3570 ÅL, Tlf 32 08 63 55 - faks 32 08 63 40
Seljetrær er viktige for fugler og insekter om våren
Treslaget selje er utmerket til ved og inneholder kun 14 % mindre energi per volumenhet enn bjørk. Og på steder med mye selje kan også dette treslaget utnyttes til vedproduksjon. Men både hobbyhoggere og næringsdrivende vedprodusenter bør sette igjen en del seljetrær av hensyn til biologisk mangfold. Dette "vårtreet" er nemlig spesielt viktig både for fugler og insekter.
Våren er kommet over store deler av landet. Blåveisen titter fram i varme lier, og svarttrosten sender ut sine melodiøse strofer både morgen og kveld.  Mange hobbyhoggerne og næringsdrivende vedprodusenter benytter  våren til hogst av vedtømmer og produksjon av ved. En flott aktivitet når sola stadig stiger høgere på himmelen.
 
Tidlig på våren har både fugler og insekter begrenset tilgang på føde. Men heldigvis er  seljetrærne svært tidlig ute med å skyte  blomsterknopper, eller såkalte "gåsunger." På grunnlag av pollenspredningen fra disse blomstene utvikler selja frø som sprer seg allerede i april-mai. Disse blomstene med pollen og seinere frø er svært viktig mat både for insekter og fugler.
Bier og humler har dessverre problemer i norsk natur i dag. Men disse insektene er svært viktig for pollinering og videre utvikling både av  grønnsaker, bær og frukt. Derfor må vi bli flinkere til å ta hensyn til humler og bier, og dette kan vi gjøre ved å spare en del seljetrær under vedhogsten.
Også fuglene nyter den første vårmaten fra seljene, til gjengjeld får vi flotte synsopplevelser og herlig fuglesang.
 
 
Innlogging medlemssider
Brukernavn
Passord