Artikkel

Påskekos er for mange også peiskos

Publisert: 03/04/2023
Av: Øyvind Stranna Larsen, fagansvarlig Norsk Ved Forum for vedprodusenter
Påskekos er for mange også peiskos
Påskekos er for mange også peiskos

Når skituren er unnagjort, samles hyttefolk foran peisvarmen. Slik nordmenn har gjort i mange generasjoner. De åpne flammene skaper en helt spesiell stemning, det er godt å kjenne strålevarmen.

Fra de tidligste tider var peisen både varmekilde og sted for matlaging. Også i dag er det mange som benytter peisen til mer enn kos og varme. Grilling av pølser skjer enkelt over peisflammene. Og barna synes den passer utmerket til å varme opp marshmallow.

Vi skal ikke lenger tilbake enn på 1800- tallet da skumringstimen også var vanlig i norske hjem. Familien samlet seg foran peisflammene, men ventet med å skru på lysene. Det bidro også til å skape stemningen.
 

© 2025 Norsk Ved - Forum for vedprodusenter AS. Org.nr: 918 090 495