Artikkel

Når kløyves vedkubbene lettest?

Publisert: 10/08/2020
Av: Øyvind Stranna Larsen, fagansvarlig Norsk Ved Forum for vedprodusenter
Når kløyves vedkubbene lettest?
Når kløyves vedkubbene lettest?

Både til pizzaovner og bakerovner bør det benyttes finkløyd ved. Da er det viktig å velge tidspunkt for kløyvingen som gjør at kubbene kan kløyves lettest mulig.

Kjøper du ferdig tørket ved, går det veldig greit å kløyve kubbene i endra mindre stykker. For når veden er tørr, da går også kløvingen enkelt. Fibrene i vedkubben slipper lett taket i hverandre, og kubbedelene spretter vekk fra øksa under kløyvingen.

Men noen lager også sin egen ved, særdeles kortreist ved! Da er det ekstra viktig å velge riktig kløyve-tidspunkt. Ikke minst hvis det er litt størrelse på kubbene. Har du mulighet for å drive med vedhogst når det er kuldegrader, da får du også lettest jobb med kløyvingen. Frosne vedkubber kløyves nemlig ekstra lett.

Har du mulighet for å drive med vedhogst når det er kuldegrader, da får du også lettest jobb med kløyvingen.

Rå vedkubber som kløyves under varmegrader er også greie å ha med å gjøre. Men venter du utover sommeren med kløyvingen, til vedkubbene er halvtørre, da må du nok forberede deg på å jobbe litt ekstra. For når kubbene er halvtørre, da låser trefibrene seg skikkelig i hverandre.

Det er vanskelig å få til god kløyving. Selv om du har fått en gjennomgående sprekk i kubben, så henger ofte noen trefibre i hverandre.

 

© 2025 Norsk Ved - Forum for vedprodusenter AS. Org.nr: 918 090 495