Fra volumpris til pris per kWh
Ved har i svært lang tid blitt priset etter volum. Også i dag er volumprising dominerende. Men den lettest forståelige og mest rettferdige måten å pris-sette ved på, både for kjøper og selger, er pris per kWh.
Hvor mye ved kjøper man egentlig?
Ved har ì svært mange år blitt omsatt etter volummål: I tidligere tider etter antall favner, i nyere også småsekker på 30 liter, 40 liter, 60 liter og 80 liter. Samt storsekker på 1000 liter, 1500 liter og 2000 liter. Men, hvor mye ved kjøper man da? For det er jo ikke slik at en 30 liters sekk inneholder 30 liter med ved. Det er fysisk umulig å fylle 30 liter fastmasse ved i en 30 liters sekk. Vedsekkens totale volum er 30 liter, men når den pakkes med ved blir det jo noe luft mellom kubbene.
Hva lønner seg mest?
Å kjøpe en 1000 liters sekk med bjørk, eller en like stor, men rimeligere sekk med furu? Dessuten, noen vedselgere velger å stable vedkubbene i storsekkene, i stedet for kun å kjøre vedkubbene rett fra vedmaskinen og opp i sekken. Hvor mye mer ved eller varmeenergi får kunden hvis man kjøper en storsekk der vedkubbene er stablet sammenlignet med en ustablet? Hver vinter får vi også høre om stigende elektrisitetspriser. Hvor mye koster egentlig vedvarmen? Det nye omsetningssystemet gir god informasjon til forbrukerne.
Vekt og fuktighet er avgjørende
Energimengden i ved er kun avhengig av to faktorer: Vekt og fuktighetsprosent. En kg bjørkeved og en kg granved med samme fuktighetsprosent inneholder temmelig lik mengde energi. Begrepet «temmelig» er benyttet fordi bjørkeneveren kan bidra til at vi får ut litt mer energi fra bjørka. Bjørkenever inneholder nemlig noe mer energi per vektenhet enn trevirke, eller barken på andre trær. Men sammenligner vi kun energimengden i trevirket på ulike treslag, så er energimengden helt lik når vekt og fuktighetsprosent er lik.
Pris per kWh
Norsk Ved Forum for Vedprodusenter, har i samarbeid med Norsk Institutt for bioøkonomi på Ås utviklet et system der ved kan selges etter pris per kWh. Vedprodusentene trenger kun å registrere vekt og fuktighetsprosent på veden. Deretter kan mengde energi i sekken og pris per kWh for den varmen man får ut av veden beregnes. En 60 liters bjørkesekk med minimumsvekt 22 kg og maksimum 20 fuktighetsprosent inneholder brutto 95 kWh. Men vi får ikke ut all denne energien i form av varme når vi fyrer i ovnen. I en gammel ovn får vi ut ca. 60 % varme, altså 57 kWh. I en ny, moderne ovn ca. 75 %, altså 71 kWh.
Eksempel på beregning
Vedprodusenten tar eksempelvis kr 75 for denne bjørkesekken. Da blir energiprisen for den varmen vi får ut i rommet kr 1,31 per kWh ved fyring i en gammel ovn. (Kr 75/57). Har vi en moderne ovn blir energiprisen kr 1,06 per kWh.(Kr 75/71). De fleste vedprodusenter vil ta utgangspunkt i at kunden har en ny ovn når pris per kWh oppgies. Men på forespørsel kan vedselgeren raskt beregne kWh-pris også hvis man fyrer i gamle ovner.
Da blir det svært enkelt for kunden å få oversikt over pris og energimengde for sekkene man kjøper. Uansett forskjellige treslag, sekkestørrelser, stablede vedkubber i storsekkene eller ustablet. Vedkunden kan også lett sammenligne energiprisen for vedfyring med prisen på elektrisitet. Vinterstid vil det ofte lønne seg økonomisk å fyre med ved i stedet for elektrisitet.
Dette er etiketten som er festet på alle Norsk Ved-sekker.