Artikkel

Enkle og primitive forhold i koiene

Publisert: 11/12/2024
Av: Øyvind Stranna Larsen

De aller fleste skogskoier er nå enten revet eller omgjort litt mer til dagens krav. Men kommer du over ei gammel skogskoie, så ta en titt inn gjennom vinduet. Kanskje vil du være så heldig å få se et interiør slik det var da skogsarbeiderne oppholdt seg der ei uke av gangen.

Denne koia kalles Nordstjerna og ligger i Nordre Osen i Østerdalen. Da den ble fotografert for en del år siden var interiøret akkurat slik som det hadde vært da fortidas skogsarbeidere oppholdt seg her. Med sengebrisk til to personer: En hogger og en hestekjører. Et enkelt bord. Sitteplass på benken, og på brisken. Og så ovnen sjølsagt, det aller viktigste i koia. Den sørget både for varme og ikke minst varm mat og varmt drikke. Ovnsrøret var ledet ut i et tørkeskap i en liten gang. Dette ga varme til skapet slik at karene kunne få tørket opp klær og støvler, samt seletøyet til hestene. Hogsten foregikk med øks og sag, et beinhardt slit fra morgen til ettermiddag.

Vi må bare bøye oss i støvet for hvilken innsats som ble lagt ned for at datidens skogsarbeidere skulle klare å livnære sin familie og seg sjøl. Ofte til knallharde akkorder som ga alt for lite i pengepungen i forhold til slitet.

© 2025 Norsk Ved - Forum for vedprodusenter AS. Org.nr: 918 090 495