Februarprisene på strøm kan stige med lågere temperaturer
Gudbrandsdal energi informerte nylig om kraftmarkedets forventninger om strømprisene framover. Hovedkonklusjonen er varierende priser ut fra temperaturforholdene.
Gudbrandsdal energi er en stor aktør innen salg av elektrisitet. De informerte nylig på sine hjemmesider om forventningen til framtidige strømpriser. I strømregionene Øst-Norge, Sør-Norge og Vest-Norge forventes kraftprisene i februar å ligge på ca. 1 krone per kWt inklusiv merverdiavgift, kr 0,80 uten mva. Men prisene vil kunne variere. Kraftselskapenes påslag på noen øre er da ikke innberegnet. I tillegg kommer jo nettleia med avgifter.
Strømstøtten inntrer som kjent når kraftprisen uten mva overstiger 73 øre, staten betaler da 90 % av overskytende kraftpris. Med kraftpris på 80 øre uten mva. vil staten betale 90 % av 7 øre, altså ca. 6 øre.
Forutsetter vi en kraftpris på kr 1 per kWt inklusiv mva og 50 øre i nettleie vil da den strømprisen som folk må betale, fratrukket strømstøtte, ligge rundt kr 1,50 per kWt. Kraftselgernes påslag er da inkludert. Dette tilsvarer samme energipris per kWt som man får av en 1500 liters sekk med bjørkeved til kr 2187, fyrt i en reintbrennede ovn som utnytter energien med 75 %. Har du en ovn kjøpt etter 2016 ligger energiutnyttingen på 80 %. En 1500 liters sekk som koster kr 2333 vil da gi samme energipris, kr 1,50 per kWt.
Markedsundersøkelsen blant Norsk Ved sine medlemmer, for ved solgt høsten 2023, viste at landsgjennomsnittlig pris for en 1500 liters sekk med bjørk da lå rundt kr 2000. Dette tilsvarer en energipris på kr 1,37 per kWt med 75 % utnytting av vedenergien.
Men hvordan blir temperaturen utover i februar? Det er det store spørsmålet. For det er særlig når vi får ekstra låge temperaturer at folk har behov for å legge mye ved i ovnen for å holde god varmekomfort. Og da stiger samtidig strømprisene. Det er særlig i slike perioder man kan spare mye penger på å fyre med ved.