Gamle tyristubber: Viktig for biologisk mangfold!
I uminnelige tider har nordmenn brent tyristubber. Det gjøres fremdeles.
Årsaken er åpenbar: Disse stubbene er som navnet sier smekk fulle av tyri og brenner derfor særdeles godt. Men forskere dokumenterer at slike stubber kan være flere hundre år gamle, og de er viktige levesteder for svært mange organismer. Og med slik ny kunnskap så må vi faktisk endre adferd og la tyristubbene få stå i fred.
Tyristubber dannes når furutrær dør over en lengre periode, eksempelvis ved toppbrekk eller av andre naturlige årsaker. Det dannes derfor svært lite tyri i stubber etter hogst, disse råtner relativt raskt. Den svenske forskeren ved Sveriges Lantbruksuniversitet Ann Dolling uttaler: «Med tanke på at disse eldgamle tyristubbene kan være flere hundre år gamle så skal man IKKE brenne dem opp, men la de stå og bli et par hundre år til. Slik kan de utgjøre et viktig levested for forskjellige organismer i skogen.»
Og når stubbene er så gamle utgjør de også et «bibliotek» over skogens utvikling, vær og klima fra langt tilbake i tid. Allerede i våre dager har forskerne stor nytte av slike dokumentasjoner. Og framtidas forskere, med helt nye tekniske muligheter, vil klare å finne enda mer informasjon. Skal du brenne bål i utmark så lag bålet av tørre kvister nederst på levende trær, eller ha noen vedkubber i sekken. Med et par ruller tennull i tillegg er du garantert et flott bål.