Gammel «arbeidshest» i skogen
Fra de eldste tider var hesten trekk-kraften, også i skogbruket. Og det er fraktet millioner av kubikkmeter med tømmer av hest i norske skoger. Men så fikk vi traktorer, primært utviklet for jordbruket. Men med påmontert vinsj blei de også raskt tatt i bruk i skogbruket.
I 1962 skjedde et stort teknologisk sprang: Meråker bruk kjøpte inn landets første rammestyrte skogsmaskin, en Timberjack. Disse rammestyrte, firehjulsdrevne traktorene hadde en utrolig god framkommelighet i terrenget. Og de dro mye tømmer i form av hele stammelengder. Men så gikk den tekniske utviklingen videre, og i dag er det «kortvirkemetoden» som dominerer tømmertransporten i skogen.
Tømmeret blir ferdig kappet av hogstmaskiner og transporteres i terrenget på lassbærere fram til bilveg, der lastebilene overtar. Dette er en stor fordel, også for vedprodusentene. Sleping av hele stammer etter stammelunnerne medfører lett at tømmeret blir utsatt for søle og sand, spesielt når transporten foregår utover våren og i den grønne årstida. Det er ikke bra, verken for motorsager, vedmaskin eller for vedkundene. Men noen av de gamle stammelunnerne er fremdeles i bruk.
For de er fenomenale til å dra tømmer. Og når det skal hogges i fin furuskog, der stammene egner seg svært godt til solide høgspentstolper, da kan en stammelunner være den beste transportløsningen.