Hva med egenberedskapen din?
Hvert år arrangerer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap en egenberedskapsuke. I år skjedde dette i uke 44 (31. oktober – 6. november). Hvordan står det til med din varmeberedskap?
Egenberedskap skal dekke mange forskjellig hendelser, men for samtlige er det svært viktig å ha mulighet for alternativ oppvarming til strøm. For strømmen, den uteblir hvert eneste år i kortere eller lengre perioder rundt om i landet. Statistikk fra NVE viser at nordmenn i snitt opplever fra tre til fem strømbrudd hvert år. Ofte er det utkantdistriktene som blir rammet med sine svært lange overføringslinjer i form av stolper og ledninger. I motsetning til nedgravde linjer er jo luftstrekk mye mer utsatt både i forbindelse med vindfellinger av trær og når store snømengder legger seg på ledningene. Men også sentrale strøk kan være utsatt. Eksempelvis tok det over en uke før strømmen var tilbake i utkanten av Oslo etter stormen Dagmars herjinger.
Rundt halvparten av Norges husholdninger har mulighet for vedfyring, og på våre ca. 446 000 hytter og fritidsboliger har nok de aller fleste et ildsted. Men har alle et vedlag i beredskap? For en del år siden gjorde SSB en undersøkelse som dokumenterte at ca. 400 000 av de som hadde mulighet for vedfyring allikevel ikke anskaffet ved. Dette tallet har nok blitt noe redusert nå som følge av de høge strømprisene, men fremdeles kan det være noen som fremdeles ikke anskaffer ved.
Får man et langvarig strømbrudd midtvinters under kuldeperioder er det helt avgjørende med annen oppvarming. Hvis den muligheten ikke foreligger, må eierne evakueres fra boligen. Og, med kuldegrader innendørs kan det bli store skader på vannledninger mm.