Hvordan sette pris på ved?
Vedprisene er viktige for de aller fleste. Det er derfor viktig at forbrukerne får god informasjon om hva veden faktisk koster. Prising av veden etter pris per kWh gir den beste kundeveiledningen.
Helt siden omsetningen av ved startet her i landet for flere hundre år siden har ved blitt omsatt etter volum. Begrepene lakterved til gruvene og favnved var lenge enerådende. Men etter hvert fikk vi vedsekkene, og i dag omsettes det aller meste av veden i sekker. Enten småsekker fra 30 liter til 80 liter, eller storsekker på eksempelvis 1500 liter og 1000 liter.
Norsk Ved, Forum for vedprodusenter har i samarbeid med Norsk Institutt for bioøkonomi på Ås utviklet et system der veden kan prises etter pris per kWh. Det eneste vedprodusenten må ha oversikt over er fuktighetsprosenten og minstevekten på sekkene. Deretter kan energiinnholdet i sekken beregnes.
En bjørkesekk på 60 liter med maksimum 20 % fuktighet og minimumsvekt 22 kg inneholder 95 kWh. Men vi får ikke ut all denne energien i form av varme. Noe tapes i forbrenningsprosessen. Rentbrennende ovner utnytter vedenergien med ca. 75 % i gjennomsnitt. Nyttbar energi fra en slik bjørkesekk vil derfor være 71 kWh.
Dersom vedprodusenten eksempelvis tar kr 80 for denne sekken, blir prisen per kWh:
Kr 80:71=Kr 1,13 per kWh. Og da er det rimeligere å fyre med ved enn med strøm, når strømprisen inklusiv nettleie nærmer seg 2 kroner under harde kuldeperioder.
En bjørkesekk på 60 liter med maksimum 20 % fuktighet og minimumsvekt 22 kg inneholder 95 kWh.