Hvordan tørkes veden hos vedprodusentene?
Tørking av ved er en svært viktig prosess for vedprodusentene, for kundene må jo få tørr ved. De fleste vedprodusenter lar sol, varme og vind tørke veden, men noen har også investert i tørkeanlegg.
Tørkeplassen
Profesjonelle vedprodusenter legger mye arbeid å legge til rette for best mulig tørking. Tørkeplassen skal helst ligge åpent og fritt mot sør slik at veden får mest mulig sol og vind. Mange velger å steinsette tørkeplassen, dette gir minimalt med ugress under. Dessuten holder steinene på varmen utover kvelden, noe som også er gunstig for raskere opptørking. Sekkene lagres på paller slik at det blir god luftning under. Dessuten velger mange å dekke pallene med en såkalt pallehette over veden, eller langpresenninger.
Kunstig tørking
De siste årene har også noen vedprodusenter investert i anlegg for såkalt kunstig tørking. Det finnes her flere løsninger, men hovedløsningen er et større, godt isolert rom som må ventileres godt. For det er store mengder vanndamp som skal ut når veden tørker. Mange tørkeanlegg er basert på varmepumpeprinsippet slik at energibehovet blir minst mulig. I ekstra kalde vintre øker vedforbruket vesentlig. Vedprodusenter med anlegg for kunstig tørking kan da produsere og levere tørr ved kontinuerlig. Men uansett naturlig eller kunstig tørking, så benytter vedprodusentene en fuktighetsmåler før veden leveres. Da kan de måle eksakt fuktighetsnivå. Ifølge Norsk Standard for ved så skal den beste vedklassen ha maksimum 20 % fuktighet. Men ved med over 20 % fuktighet er også grei salgsved, og standarden har klasser opp til 25 %.