I tidligere tider var de fleste hyttene uten strøm, og all oppvarming måtte skje via ildsteder.
Vedboden var derfor en sentral del av hyttene. I dag har hyttene blitt betraktelig større og mange har panelovner. Men fremdeles vil de fleste hytteeiere ha ildsted, både for varmen og kosen. Dessverre glemmer ofte arkitektene å tegne inn en vedbod når hyttene prosjekteres.
Det kan by på problemer, for da må hytteeierne lagre den tørre veden under et takutspring, inne på en veranda el. Spesielt oppe i fjellområdene har vi ofte nedbør kombinert med hard vind. Da vil snø og annen nedbør utsette veden for fuktighet. Og, ved er hygroskopisk, dvs. den suger lett til seg denne fuktigheten.
Sjøl om vedprodusenten har levert perfekt ved tørket godt under 20 % fuktighet, så varer det ikke lenge før den blir rå med slik utendørs lagring. Da blir det vanskeligere å få fyr i ildstedet, og mye av energien i veden går med til å fordampe vannet i veden i stedet for å bidra med varme til omgivelsene.
Har man ikke en innendørs vedbod, bør det vurderes å bygge en enkel bod i umiddelbar nærhet av hytta. Og sørg for å lage boden slik at den blir fullstendig vindtett. Vi leser av og til at såkalte «eksperter» anbefaler at vedboden skal være luftig. Det kan gå greit i områder der det ikke er mye vind med drift av regn samt snøføyke. Men i fjellområdene våre må vedbodene være fullstendig tette. Sjøl med små åpninger i bygget så vil fokksnøen lett trenge inn og skape fuktig ved.