Mange flere treslag enn bjørk egner seg godt til ved
Råvirkeprisen på bjørketømmer har omtrent fordoblet seg siden i fjor. Dette har bl.a. sammenheng med importrestriksjonene for bjørk fra Russland.
For bjørketømmer brukes ikke bare til ved, store mengder benyttes også i papirindustrien. Og når virkestilgangen går ned, da går prisene opp. Også på bjørkeved der økte råvirkekostnader må kompenseres.
Men det finnes mange andre norske treslag som også egner seg utmerket til ved.
Bjørk er blitt favoritt-treslaget til ved blant forbrukerne. Og det er slett ikke noe rart. Bjørketreslag finner vi over hele landet, ja helt opp mot snaufjellet. Dessuten har bjørk en flott, hvit bark noe som gjør kubbene svært godt egnet til interiørelementer i form av et fint opplagte innendørs vedlag.
Men vi har ca. 30 norske treslag, og samtlige kan benyttes til ved. Furu er også et utmerket treslag for vedfyring. Furua inneholder kun 12 % mindre energi per volumenhet enn bjørk. Og, furua bidrar absolutt ikke til mer soting enn andre treslag, slik noen hevder. Ved produsert fra levende furutrær gir ikke mer soting enn fyring med andre treslag. Det har forskere ved Sintef bekreftet. Men fyrer du med gamle, døde furutrær, såkalte furugadder, da er det dannet tyri i kjerneveden. Og slik tyri utvikler mye sot med risiko for pipebrann.
Det finnes også en del såkalte hardvedtreslag som har høgere brennverdi enn bjørk. Eik, ask, alm, lønn og rogn tilhører hardvedtreslagene våre og gir mer varme enn bjørk. På toppen av hardvedlista for de vanligste treslagene finner vi bøk som inneholder 14 % mer energi enn bjørk.
Men også treslag som gran, osp, gråor og svartor brenner godt sjøl om de inneholder en del mindre energi enn bjørk. I likhet med furu selges ved fra disse treslagene som regel noe rimeligere enn bjørkeved. Men husk at du aldri skal benytte gran i åpne ildsteder, treslaget spruter lett gnister og kullrester under forbrenningsprosessen. Dette er uproblematisk i lukkede ildsteder, men i åpne ildsteder kan vi få glør utover gulvet.
En god økonomisk fyringsstrategi kan være å kjøpe inn noe rimeligere ved av treslag med lågere brennverdi, og så benytte denne veden høst og vår når det ikke er behov for mye effekt fra ovnen. Og så gå over til bjørkeved på de kaldeste dagene midtvinters.
Tekst til bilde: Ved produsert fra levende furutrær er utmerket til brensel. Men gamle, tørre furutrær egner seg ikke til ved, både pga. mye soting og at disse trærne har stor betydning for det biologiske mangfoldet i skogen.