Mer skog i fjellet kan øke klimaproblemene.
Skogen suger opp store mengder CO2. Men i snaufjellet vil de store, åpne flatene ha en kjølende effekt. Spesielt om vinteren vil de hvite snøflatene virke sterkt reflekterende. På skogkledte fjellskogområder derimot vil trærne lett renses for snø, og denne reflekterende effekten vi da bli mye mindre.
Heleen de Wit er forsker ved Norsk institutt for vannforskning og uttaler at økt utbredelse av skog i fjellet kan påvirke et framtidig klima på to måter. For det første vil opptak av CO2 i voksende trær bremse opp den globale oppvarmingen. Det vil si en nedkjølende effekt. For det andre vil større områder med skog gi redusert refleksjon av sollys.
Skog er nemlig mørkere enn tundra og fjell. Dette gjelder særlig om vinteren når bakken er dekket av snø, fordi trær ikke blir helt dekket av snøen.
Mørke overflater reflekterer mindre sollys, og varmer opp mer enn det lyse overflater gjør, og bidrar dermed til et varmere klima. «Hvem har ikke erfart at hvis du setter deg på en mørk stol som står i solsteken, er den glovarm, mens en lys stol er kjølig. Noe lignende skjer når mørk skog erstatter tundra», sier De Wit.
Forskerne sammenlignet den nedkjølende effekten av karbonopptak med den oppvarmende effekten av at mørke overflater reflekterer mindre sollys. Den oppvarmende effekten var dominerende. Så det er all grunn til at vi også bør utnytte fjellskogen. For temperaturøkningene har jo bidratt til at skoggrensa nå klatrer oppover i fjellet.