Når kløyves vedkubbene lettest?
Både til pizzaovner og bakerovner bør det benyttes finkløyd ved. Da er det viktig å velge tidspunkt for kløyvingen som gjør at kubbene kan kløyves lettest mulig.
Kjøper du ferdig tørket ved, går det veldig greit å kløyve kubbene i endra mindre stykker. For når veden er tørr, da går også kløvingen enkelt. Fibrene i vedkubben slipper lett taket i hverandre, og kubbedelene spretter vekk fra øksa under kløyvingen.
Viktig å velge riktig kløyve-tidspunkt
Men noen lager også sin egen ved, særdeles kortreist ved! Da er det ekstra viktig å velge riktig kløyve-tidspunkt. Ikke minst hvis det er litt størrelse på kubbene. Har du mulighet for å drive med vedhogst når det er kuldegrader, da får du også lettest jobb med kløyvingen. Frosne vedkubber kløyves nemlig ekstra lett.
Har du mulighet for å drive med vedhogst når det er kuldegrader, da får du også lettest jobb med kløyvingen.
Ikke vent til sommeren
Rå vedkubber som kløyves under varmegrader er også greie å ha med å gjøre. Men venter du utover sommeren med kløyvingen, til vedkubbene er halvtørre, da må du nok forberede deg på å jobbe litt ekstra. For når kubbene er halvtørre, da låser trefibrene seg skikkelig i hverandre.
Det er vanskelig å få til god kløyving. Selv om du har fått en gjennomgående sprekk i kubben, så henger ofte noen trefibre i hverandre.