Syrefelling, hva er nå det?
I tidligere tider var det mer vanlig med såkalt syrefelling av lauvtrær. Dette går ut på at man feller trærne etter at lauvet har sprunget ut. Fordampningen fra bladene sørger for å «suge ut» en del av fuktigheten i stammen slik at fuktighetsprosenten reduseres. Men den beste løsningen for rask og god vedtørk er nok å hogge veden før sevja stiger, med påfølgende rask kapping og kløyving.
Hvert år er det spennende om bjørka får grønne blader før 17. mai-feiringen. Norske flagg i kontrast mot grønt lauv gir flotte fargekombinasjoner. Men kanskje noen er litt «bakpå» med vedhogsten og først setter i gang etter 17. mai. Da er bjørkestammene med stor sannsynlighet fulle av sevje, det gir seinere opptørking av veden enn om vi hadde hogd før sevjeoppgang.
I slike tilfeller kan det være aktuelt å felle ned trær og så la dem ligge ei uke eller to med alle greiner på, såkalt syrefelling. Men forsøk å få veden ferdig oppgjort og stablet innen St. Hans. Da er du temmelig sikker på å ha fin, tørr ved neste fyringssesong.
God 17. maifeiring og god vedhogst!